Oluklu Mukavva; Oluklu mukavva bir ya da daha çok oluklu tabakanın alt ya da üst yüzeylerinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen mamuldür.
Oluklu Mukavvanın değişik amaçlara hizmet eden detaylı cinsleri ve türleri mevcuttur. Bu cinslerin üretiminde detaylı dalga boylarında imal edilen ondüle kullanılır.
Tek yüzlü oluklu mukavva (Ondüle), bir oluklu tabakanın yalnız bir yüzünün düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Ondülenin tek yüzüne kağıt yapıştırılmasıyla "Tek Yüzlü" her iki yüzüne kağıt yapıştırılmasıyla "Oluklu Mukavva" elde edilir. Çeşitli dalga boylarında aniden çok ondülenin yüzeylerine kağıt yapıştırılarak birleştirilmesiyle "Çift Dalga Oluklu Mukavva" ve "Üç Dalga Oluklu Mukavva Tripleks" üretilmektedir.
Tek dalga oluklu mukavva, bir oluklu tabakanın her iki yüzeyinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Çift dalgalı oluklu mukavva, düz bir tabakanın alt ve üst yüzeylerine yapıştırılmış oluklu tabakaların alt ve üst yüzeylerinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Üç dalgalı oluklu mukavva, aralarındaki iki düz tabakaya yapıştırılmış üç oluklu tabakanın altının ve üstünün düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen oluklu mukavva cinsidir.
Çift Dalga Kombinasyonları;
E+B / B+A / B+C
Üç Dalga Kombinasyonları;
E+B+B / B+C+C / A+C+B / C+B+E
İri Dalgalı Oluklu Mukavva (A-Dalga)
Bir metredeki oluk adedi 104-125, oluk yüksekliği 4,5 mm - 4,7 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Oluk yüksekliğine bağlı olarak kalın duvarlı olması, düşeydeki yükleri çok iyi taşımasını yatayda ise basit ezilebildiği amacıyla çok iyi yastıklama yapmasını sağlar. Yüzey ezilmeye zayıf olan bu cins, dalga aralığının çok olması nedeni ile düzgün baskı yüzeyi vermez. A dalga çift dalga kombinasyonlarında iç yüzeyde kullanılır. Bu şekilde içerideki ürününe gelen darbeler absorbe edilir.
İnce Dalgalı Oluklu Mukavva (B-Dalga)
Bir metredeki oluk adedi 150-184, oluk yüksekliği 2,1 mm - 2,9 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Kullanımı en süregelen olan cinstir. Duvar kalınlığının az olması nedeni ile düşeydeki yükleri taşımadaki dayanıksızlığına karşın, dalgaların daha sık olması nedeniyle yüzey ezilmeye olabildiğince sağlamdır. Yine bu niteliğine bağlı olarak baskıda olabildiğince iyi netice vermektedir.
Orta Dalgalı Oluklu Mukavva (C-Dalga)
Bir metredeki oluk adedi 120-145, oluk yüksekliği 3,5 mm - 3,7 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
A ve B dalgalardan sonra meydana çıkan ve her ikisinin de iyi bilhassarini taşıyan bu dalga cinsi iyi taşıyıcıdır ve baskıda iyi netice vermektedir. Bu cins, zamanla A dalganın konumunu almaktadır.
Mikro Dalgalı Oluklu Mukavva (E-Dalga)
Bir metredeki oluk adedi 275-310, oluk yüksekliği 1,15 mm-1,65 mm arasında olan oluklu mukavvadır.
Metredeki oluk adedinin çok olması nedeniyle kusursuz yüzey ezilme direnci olan E Dalga, baskıda bütün başka dalga cinslerine göre en iyi neticesi verir. Bu bilhassa ve hafifliği nedeniyle karton ambalajların konumunu almaktadır. Yalnız başına taşıma ambalaji olarak kullanılamaz. Başka bir dalga ile birleştiğinde kusursuz bir ambalaj malzemesi olur. F dalga ve N dalga, E dalgadan daha ince olan başka türlerdir.
FEFCO 0201 Standard Kutu
Standard kutunun bütün kapakları aynı boydadır. Dış kapakları kutunun ortasında birleşir. İç kapakları arasında kalan mesafe, kutu boy- en orantısına bağlı olarak değişir. Pek cok ürünün ambalajı olurlar. Ürünün tabanlarda daha iyi korunması istenirse kutu kapakları arasında kalan bosluğa ölçüye ideal bir parça yerleştirilir. Bu teknik bilhassa aniden çok dalgadan imal edilen ve çoğu ürünün paketlendiği kutularda kutu tabanında meydana gelen kademe farkını ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır. Böyle hallerde daha az ekonomik olan 204 nolu kutu da kullanılabilir.
FEFCO 0203 Tam Kapaklı Kutu
Kutu dış kapaklarının tam olarak üstüste bindirildiği bu tip, çökmeye sağlamdır. Çoğunlukla en ebatları dar olan ve yan yüzü üzerine istiflenen kutular, başlarda meydana gelen mukavva katı namacıylaiyle istife dirençlidir.
FEFCO 0301 Teleskopik Tava
Kalıplı ya da standard olarak imal edilen bu tavalar, düz şekilde sevk edilirler. Kurulduktan sonra köşeleri kullanıcı firma doğrulusunda yapıştırılır ya da dikilir. Ülkemizde süregelen olarak kesme çiçek ambalajı olarak kullanılır.
FEFCO 0350 - 0351 Bulk Bin
Taneli ve toz halindeki mamüllerin ambalajında kullanılırlar. Sekizgen tüp şeklindeki yan duvarların alt ve üzerine geçirilen sekizgen tavalarla şekil verilen bu kutu, geometrik formu namacıylaiyle çok büyük yükler taşıyabilir. Paletle hareket ettirilir, çemberlenerek palete sabitlenir. Toz halindeki mamüller sözkonusu bulunduğunda içerisinde büyük boy köruklu plastik torba kullanılır.
FEFCO 0422 Kilitli Tava
Kalıplı kutu çeşitlerinden olan bu tava, başka tiplerle eş güdümlü kapalı olarak kullanıldığı gibi, otomatik dolumun sözkonusu olmadığı hallerde, kullanıcı doğrulusunda elle katlanarak kurulan, teleskopik olarak kullanıldığında son derece sağlam bir ambalajdır. Çoğunlukla şişe, kavanoz vb. mamüller amacıyla sarfedilen tava; havalandırma ve tutamak yerleri eklenerek kiraz vb. meyvelerin ambalajı olarak kullanılır.
FEFCO 0460 Otomatik Dolum Tavası
Kalıplı kutu çeşitlerinden olan bu tava, içki, içecek gibi mamüllerin ambalajlanmasında kullanılır. Kullanımı olabildiğince süregelen olan ekonomik bir tiptir.
FEFCO 0900 ARA PARÇA
Oluklu mukavva kutuların en kapakları arasında kalan boşluğu doldurmak amacıyla yerleştirilen parçadır.
FEFCO 0904 Çevre Takviye
Oluklu mukavva kutunun yan yüzeylerini kuvvetlendirmek, istifleme dayanımı kazandırmak hedefi ile kutu iç ölçülerine ideal olarak rillenmiş parçalardır. Bu takviyelerin olukları her vakit slotter rillerine paraleldir.